Over lelijke windjacks, mooie winterjassen en trendkleuren

Over lelijke windjacks, mooie winterjassen en trendkleuren

Is de zomer definitief voorbij of gaan we nog een paar mooie dagen krijgen? Tijdens de storm vorige week was ik op Vlieland. Ik kwam met twee benen in de herfst terecht. Die fijne plek op de camping was veranderd in een spookachtig veld. Kapot gescheurde tenten, rondvliegende potten en pannen, afgebroken takken en herfstachtige plassen. We hadden onze tent uit voorzorg ingepakt. Al onze spullen staan droog en veilig opgeslagen voor volgend jaar.

Of we nog een beetje zon krijgen of niet, dit is wel het moment om na te denken over de nieuwe najaarscollectie. Welke kleuren komen in de winkel te hangen? Welke trends gaan we zien en hoe kunnen we ze combineren met de kleding van vorige jaren?

Lastig kledingstuk: de winterjas
De winterjas is een kledingstuk waar je niet te lang mee moet wachten. Je hoeft echt niet elk jaar een nieuwe winterjas te kopen, maar je kunt er wel even bij stilstaan of de jas die je hebt, nog past bij je levensstijl en je huidige functie.
Wij Nederlanders zijn vaak praktisch ingesteld. Over een jas willen we niet te moeilijk doen. Hij moet wind- en waterdicht zijn en lekker ruim zitten, zodat hij over onze kleren heen kan. Handig op de fiets ook.

Je ziet ze overal in de middagpauze: mannen met een felgekleurd sportjack over hun pak. En helaas zie ik ook regelmatig vrouwen in een prachtig jurkje met zo’n gekleurd windjack er overheen. Heel begrijpelijk allemaal! Toch is het voor je werk belangrijk om te bekijken of je jas ondersteunend is aan je outfit en uitstraling. Stel jezelf de volgende vragen en doe je voordeel met een paar tips:

Waarvoor wil ik mijn jas gebruiken?
* Misschien heb je twee winterjassen nodig: een voor je werk en een voor je vrije tijd
Welke kleuren vind ik mooi en staan mij?
* Kies eens voor een andere kleur jas dan zwart, beige, blauw of grijs
Welke stijl past bij mij?
* Ga je voor sportief, stoer of vrouwelijk?
Welke lichaamsbouw heb ik?
* Het model moet jouw sterke punten beter laten uitkomen. Heb je veel rondingen, dan is een recht model niet handig. Heb je geen lange benen, dan maakt een lang model je benen juist nog korter. Dit geldt voor mannen én vrouwen.

Welke kleuren gaan we zien?
Is het je in de winkels al opgevallen welke kleuren we deze herfst en winter in de mode gaan zien? Ieder seizoen voorspelt Pantone de trendkleuren. Ze kijken daarvoor naar de kleuren die modeontwerpers gebruiken en die ze laten zien op de catwalk in New York, Londen en Parijs. Hoe gaan de collecties eruit zien in de kledingwinkels?
Dit zijn de kleuren voor het komende najaars-winterseizoen:

kleuren-najaarswinterseizoen


050&Mode - het Fashion-Event van Groningen 050 & Mode – het Fashion-Event van Groningen

Op 23 september is er een bijzonder fashion-event in Groningen. Er gebeurt van alles en nog wat op het gebied van mode, stijl en kleur. De winkels zijn open tot 22 uur, er worden modeshows gehouden, er zijn stijlpunten en er worden mini-make-overs georganiseerd.

Ik ben tijdens 050&Mode te vinden bij Diezijner in de Zwanestraat, een kledingzaak die veel kleur verkoopt met merken als Wunderwerk, People Tree en Zilch. Een prachtige winkel! Mijn taak is om kleding- en kleuradvies te geven met behulp van My Color Passport. Zie ik je daar? Ik verheug me er al op.